torstai 22. huhtikuuta 2010

Loppurutistus

Pitkän hiljaisuuden päätteeksi palkitsen uskolliset lukijani reseptillä ;) Viimeisiä hetkiä viedään koulumaailmassa ja sen kunniaksi on pakerrettu kolme päivää loppunäytön parissa.

Mango-valkosuklaahyydykekakku (12 h)


Pohja mielesi mukaan, esim. 200 g keksimuruja ja 50 g sulaa voita tai kääretorttupohja.
Itse tein tähän kakkuun brownie-tyylisen suklaa-pähkinäpohjan, jonka leikkasin pienemmäksi kuin kakku, jolloin se ei näy ulospäin lainkaan.

Täyte

200 g mangososetta
3 keltuaista

60 g tomusokeria

6 liivatelehteä

150 g valkosuklaata

300 g kermaa

200 g tuorejuustoa (esim.mascarpone)

sitruslikööriä maun mukaan


1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Rouhi valkosuklaa.
2. Laita mangosose, keltuaiset ja tomusokeri kattilaan ja kuumenna +84 asteeseen (eli kunnes keltuaiset saostuvat).
3. Lisää kuumaan seokseen rouhittu valkosuklaa ja lionneet liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä +30 asteiseksi.
4. Keitetyn kreemin jäähtyessä vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi, notkista tuorejuusto ja sekoita nämä keskenään.
5. Lopuksi kaada jäähtynyt kreemi kerma-tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen, ettei muodostu kokkareita. Mausta halutessasi sitrusliköörillä.
6. Kaada seos pohjan päälle irtopohjavuokaan tai kakkurenkaaseen. (Tee pintaan kuvio raapalla.)
7. Anna kakun hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli. Koristele mieleiseksesi.

Värjäsin keltaisella värillä kylmähyytelöä (ammattilaisten tuote) ja levitin kakun pinnalle. Hedelmät käsittelin kuumahyytelöllä ennen pinnalle laittoa. Kotioloissa hyytelösokerista tehty seos käy tähän tarkoitukseen. Sivuille tein vielä valkosuklaasta laatat, jotka laitoin voikreemillä kiinni.

Leivokset: suklaaleivos ja omenaleivos





Kakkuja: kermahedelmäkakku, gluteeniton ja maidoton marsipaanikakku, voileipäkakku (pasteijat näkyy taustalla)





Tässä vielä koko setti:






maanantai 29. maaliskuuta 2010

Israel -fiilistelyä

Tässä vähän maistiaisia helmikuun Israelin reissulta.
Marketelämä siellä oli jotain vallan huippua!









Paikallista leipomotoimintaa; munatonta, maidotonta ja sokeritonta pientä purtavaa syntyy tässä.







torstai 18. maaliskuuta 2010

Hääkakku osa 3

Tällä kaavalla tehtyjä hääkakkuja onkin tänne kertynyt jo muutamia. Täytynee ottaa siis tulevaisuudessa kakkuvalikoimiin ;D Tein viikonloppuna pitkästä aikaa tilauskakkua ja ihan kotosalla muovailin marsipaania. Ajan ja tilanpuutteen vuoksi nämä ovat jääneet aika vähäisiksi viime aikoina.



Välissä on vispikermasta, vaniljakreemistä ja valkosuklaasta tehty seos ja vadelmia sekä mustikoita tilaajan tuomina, eli varmasti suomalaista :) Pinta ja ruusut marsipaania, pursotukset pikeeriä (valkuaista, sitruunamehua ja tomusokeria).






lauantai 6. maaliskuuta 2010

Kirsikka-suklaatorttu

Kävimme siskoni kanssa Lappeenrannan Aleksandra -kahvila-konditoriassa ja sen reissun innoittamana loihdimme tämän tortun, johon otimme vaikutteita valikoimaan kuuluneesta marjatortusta.




Pohja

2 kananmunaa
1 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
3 rkl kermaa

Kostutukseen

sokerivettä/mehua (+rommiaromia)

Päälle

150 g kirsikkahilloa
2 dl kermaa
1 dl rahkaa
3 dl vettä
n. 100 g vaniljakreemijauhetta

Pinnalle

100 g suklaata ja tilkka öljyä
vadelmia ja keksejä koristeeksi

1. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita varovasti. Lisää viimeisenä kerma.
2. Kaada massa voideltuun kakkuvuokaan (käytin kukan mallista) ja paista pohjaa + 175 asteessa noin 15 minuuttia. (riippuen pohjan paksuudesta)

3. Anna pohjan jäähtyä. Kostuta jäähtynyt pohja ja levitä pinnale kirsikkahillo.

4. Tee täyte: vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi (vaniljakreemi sakeuttaa sitä lisää, joten älä vatkaa täyteen tilavuuteen) ja lisää joukkoon rahka. Sekoita veden joukkoon vaniljakreemijauhe ja lisää seos kerma-rahkan joukkoon.
5. Levitä täyte hillon päälle keoksi.
6. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja sekoita joukkoon öljy. Kaada suklaa kakun päälle ja levitä sitä tarvittaessa. Koristele mieleiseksesi.

sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Hehkutus

Kai sitä on täälläkin hehkutettava, leipomisen puutteessa ;)
Saimme nimittäin eilen mitalit kaulaan luokkakaverini kanssa Porissa järjestetyssä Rinkeli Grand Prix -nimeä kantavassa leipuri-kondiittoriopiskelijoiden sm -mittelössä.


Pronssi oli suuri ylläri meille, sillä kaikenlaista pientä erhettä ja kömmähdystä mahtui viisituntiseen, jonka aikana valmistimme 4 tuotetta: vapaavalintaisen ja pakollisen konditoriatuotteen, sekä vapaavalintaisen ja pakollisen leipomotuotteen. Pakolliset tuotteet olivat kaikille 11 kilpailijaparille samat ja ne julkaistiin perjantai-iltana järjestetyssä tilaisuudessa. Siinä meni sitten aamuyön puolelle toimintasuunnitelmaa laatiessa ja pähkäillessä ja mittaillessa ja laskiessa ja pikkuveljelle soitellessa ;)

Vapaavalintaisena konditoriatuotteena teimme limellä ja inkiväärillä maustetun Suklaagalaksi -nimisen kakun, jonka toteuttamisesta olin päävastuussa. Tässä koeversio koulussa tehtynä:



Vapaavalintainen leipomotuotteemme oli karpalowienerit, jotka kilpakaverini lähinnä toteutti. (Tämäkin koulussa tehtynä, sillä kilpailussa tuli keskityttyä kuvaamisessa lähinnä muiden tekeleisiin. Mistä lie johtuisi.)



Pakollisena konditoriatuotteena piti valmistaa kaksi valkoista marsipaanikakkua varustettuna leipuriliiton logolla ja sinivalkoisella nauhalla, sekä alareunan pursotuksilla. Sisälle piti valmistaa vaniljakreemistä ja kasvirasvasekoitteesa massa ja maustaa lakkaliköörillä. Kreemiä ja lakkahilloa tuli sisälle renkaiksi pursotettuna, jolloin se näkyy leikkauspinnassa kivasti.



Pakollisena leipomotuotteena oli punttipullat täytettynä omena-kanelitäytteellä. Niistä en ottanut kuvaa ollenkaan. Mutta tässä muutama maistiainen vapaavalintaisista tuotteista esillä: (kuvanlaatu on vähän kehno, pahoittelen)










sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Arkiston kätköjä

Piti ottaa arkistokuvia kehiin, kun on kotosalla leipominen ollut melkoisen vähäistä taas viimeaikoina. Tälläisiä glögihyydykekakkuja tein ennen joulua.




Päällä jauheesta tehtyjä macaron -leivoksia, valkosuklaakiehkuroita ja kultaa.


perjantai 8. tammikuuta 2010

Pätkiskakku suklaakuorrutteella

Teimme ystäväni kanssa hänen äitinsä syntymäpäiväjuhliin tällaisen sydämenmuotoisen pätkiskakun. Resepti on Myllyn Parhaan. Ei hassumpaa! ;)



Pohja

4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta
3-4 rkl kaakaojauhetta

150 g sulatettua voita

2 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä
(käytimme ranskankermaa ja maitoa)

6 patukkaa pätkistä

3 kananmunaa


Kuorrutus

200 g tummaa suklaata
100 g voita


Pinnalle

pätkisrouhetta ja tomusokeria

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Paloittele pätkikset ja lisää ne sulatetun rasvan joukkoon. Lisää sekaan jogurtti ja kananmunat, sekä kuivat aineet. Vältä sekoittamasta liikaa, jottei taikina sitkisty.
3. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista +175 asteisessa uunissa alatasolla noin 45 minuuttia. Kumoa kakku kuumana pois vuoasta.
4. Sulata kuorruutteen suklaa ja voi mikrossa tai varovasti liedellä koko ajan sekoittaen. Levitä kuorrutus jäähtyneen kakun päälle.
5. Koristele vielä esimerkiksi pätkisrouheella ja tomusokerilla.