maanantai 29. maaliskuuta 2010

Israel -fiilistelyä

Tässä vähän maistiaisia helmikuun Israelin reissulta.
Marketelämä siellä oli jotain vallan huippua!









Paikallista leipomotoimintaa; munatonta, maidotonta ja sokeritonta pientä purtavaa syntyy tässä.







torstai 18. maaliskuuta 2010

Hääkakku osa 3

Tällä kaavalla tehtyjä hääkakkuja onkin tänne kertynyt jo muutamia. Täytynee ottaa siis tulevaisuudessa kakkuvalikoimiin ;D Tein viikonloppuna pitkästä aikaa tilauskakkua ja ihan kotosalla muovailin marsipaania. Ajan ja tilanpuutteen vuoksi nämä ovat jääneet aika vähäisiksi viime aikoina.



Välissä on vispikermasta, vaniljakreemistä ja valkosuklaasta tehty seos ja vadelmia sekä mustikoita tilaajan tuomina, eli varmasti suomalaista :) Pinta ja ruusut marsipaania, pursotukset pikeeriä (valkuaista, sitruunamehua ja tomusokeria).






lauantai 6. maaliskuuta 2010

Kirsikka-suklaatorttu

Kävimme siskoni kanssa Lappeenrannan Aleksandra -kahvila-konditoriassa ja sen reissun innoittamana loihdimme tämän tortun, johon otimme vaikutteita valikoimaan kuuluneesta marjatortusta.




Pohja

2 kananmunaa
1 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
3 rkl kermaa

Kostutukseen

sokerivettä/mehua (+rommiaromia)

Päälle

150 g kirsikkahilloa
2 dl kermaa
1 dl rahkaa
3 dl vettä
n. 100 g vaniljakreemijauhetta

Pinnalle

100 g suklaata ja tilkka öljyä
vadelmia ja keksejä koristeeksi

1. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita varovasti. Lisää viimeisenä kerma.
2. Kaada massa voideltuun kakkuvuokaan (käytin kukan mallista) ja paista pohjaa + 175 asteessa noin 15 minuuttia. (riippuen pohjan paksuudesta)

3. Anna pohjan jäähtyä. Kostuta jäähtynyt pohja ja levitä pinnale kirsikkahillo.

4. Tee täyte: vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi (vaniljakreemi sakeuttaa sitä lisää, joten älä vatkaa täyteen tilavuuteen) ja lisää joukkoon rahka. Sekoita veden joukkoon vaniljakreemijauhe ja lisää seos kerma-rahkan joukkoon.
5. Levitä täyte hillon päälle keoksi.
6. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja sekoita joukkoon öljy. Kaada suklaa kakun päälle ja levitä sitä tarvittaessa. Koristele mieleiseksesi.

sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Hehkutus

Kai sitä on täälläkin hehkutettava, leipomisen puutteessa ;)
Saimme nimittäin eilen mitalit kaulaan luokkakaverini kanssa Porissa järjestetyssä Rinkeli Grand Prix -nimeä kantavassa leipuri-kondiittoriopiskelijoiden sm -mittelössä.


Pronssi oli suuri ylläri meille, sillä kaikenlaista pientä erhettä ja kömmähdystä mahtui viisituntiseen, jonka aikana valmistimme 4 tuotetta: vapaavalintaisen ja pakollisen konditoriatuotteen, sekä vapaavalintaisen ja pakollisen leipomotuotteen. Pakolliset tuotteet olivat kaikille 11 kilpailijaparille samat ja ne julkaistiin perjantai-iltana järjestetyssä tilaisuudessa. Siinä meni sitten aamuyön puolelle toimintasuunnitelmaa laatiessa ja pähkäillessä ja mittaillessa ja laskiessa ja pikkuveljelle soitellessa ;)

Vapaavalintaisena konditoriatuotteena teimme limellä ja inkiväärillä maustetun Suklaagalaksi -nimisen kakun, jonka toteuttamisesta olin päävastuussa. Tässä koeversio koulussa tehtynä:



Vapaavalintainen leipomotuotteemme oli karpalowienerit, jotka kilpakaverini lähinnä toteutti. (Tämäkin koulussa tehtynä, sillä kilpailussa tuli keskityttyä kuvaamisessa lähinnä muiden tekeleisiin. Mistä lie johtuisi.)



Pakollisena konditoriatuotteena piti valmistaa kaksi valkoista marsipaanikakkua varustettuna leipuriliiton logolla ja sinivalkoisella nauhalla, sekä alareunan pursotuksilla. Sisälle piti valmistaa vaniljakreemistä ja kasvirasvasekoitteesa massa ja maustaa lakkaliköörillä. Kreemiä ja lakkahilloa tuli sisälle renkaiksi pursotettuna, jolloin se näkyy leikkauspinnassa kivasti.



Pakollisena leipomotuotteena oli punttipullat täytettynä omena-kanelitäytteellä. Niistä en ottanut kuvaa ollenkaan. Mutta tässä muutama maistiainen vapaavalintaisista tuotteista esillä: (kuvanlaatu on vähän kehno, pahoittelen)










sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Arkiston kätköjä

Piti ottaa arkistokuvia kehiin, kun on kotosalla leipominen ollut melkoisen vähäistä taas viimeaikoina. Tälläisiä glögihyydykekakkuja tein ennen joulua.




Päällä jauheesta tehtyjä macaron -leivoksia, valkosuklaakiehkuroita ja kultaa.


perjantai 8. tammikuuta 2010

Pätkiskakku suklaakuorrutteella

Teimme ystäväni kanssa hänen äitinsä syntymäpäiväjuhliin tällaisen sydämenmuotoisen pätkiskakun. Resepti on Myllyn Parhaan. Ei hassumpaa! ;)



Pohja

4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta
3-4 rkl kaakaojauhetta

150 g sulatettua voita

2 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä
(käytimme ranskankermaa ja maitoa)

6 patukkaa pätkistä

3 kananmunaa


Kuorrutus

200 g tummaa suklaata
100 g voita


Pinnalle

pätkisrouhetta ja tomusokeria

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Paloittele pätkikset ja lisää ne sulatetun rasvan joukkoon. Lisää sekaan jogurtti ja kananmunat, sekä kuivat aineet. Vältä sekoittamasta liikaa, jottei taikina sitkisty.
3. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista +175 asteisessa uunissa alatasolla noin 45 minuuttia. Kumoa kakku kuumana pois vuoasta.
4. Sulata kuorruutteen suklaa ja voi mikrossa tai varovasti liedellä koko ajan sekoittaen. Levitä kuorrutus jäähtyneen kakun päälle.
5. Koristele vielä esimerkiksi pätkisrouheella ja tomusokerilla.




perjantai 1. tammikuuta 2010

Lihapasteijat

Valmiista pakastetaikinoista saa helposti ja nopeasti suolaisia ja makeita tarjottavia täytteitä vaihtelemalla ja malleja muuntelemalla. Tein pakasteeseen joululta jääneestä lehtitaikinasta jauheliha-riisitäytteisiä pasteijoita.




Taikina

10 kpl valmiita lehtitaikinalevyjä sulatettuna

Täyte

200 g jauhelihaa ruskistettuna ja maustettuna
1 dl keitettyä riisiä
1 dl juustoraastetta
1 kananmuna sitomaan täyte
suolaa

Voiteluun

kananmunaa

1. Valmista mieleisesi täyte.
2. Leikkaa lehtitaikinalevyt keskeltä kahtia.
3. Levitä täytettä nokare neliön keskelle, voitele munalla kaksi sivua, jotta kolmiomainen pasteija pysyy kiinni. Taita kolmioiksi ja painele reunat huolella kiinni.
4. Voitele kananmunalla (ja ripottele pinnalle juustoraastetta).
5. Paista +225 asteessa 10-15 minuuttia.