torstai 10. heinäkuuta 2008

PistaasijäätelöLainasin kirjastosta Le Cordon Bleu keittotaidon akatemian Jälkiruoat -kirjan, jossa on kaikkea kokeilemisen arvoista materiaalia. Ensimmäistä kertaa elämässäni tein itse jäätelöä. Jäätelökonetta en omista, mutta kirjan mukaan yleiskoneellakin saa tehtyä hyvää jäätelöä, joten kokeiltava oli :) Perus vaniljajäätelön ohjeen otin kirjasta, lisäsin siihen vain pistaasipähkinärouhetta.. olipas hyvvvää! Aikaahan tämä vaatii, mutta joskus kannattaa vähän nähdä vaivaa.

Creme Anglaise:

1 vanlijatanko
5 dl maitoa
6 keltuaista
150 g hienoa sokeria
1 dl kevytkermaa

Lisäksi:

2,5 dl kuohukermaa
100 g pistaasipähkinärouhetta

1. Valmista Creme Angalaise: Halkaise vaniljatanko ja pane se kasariin. Kaada maito kasariin ja kuumenna varovasti kiehuvaksi. Vaahdota keltuaiset ja sokeri vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Poista vaniljatanko ja kaada maito munaseokseen jatkuvasti sekoittaen. Kaada seos takaisin kattilaan ja sekoita miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa saostua ja lusikkaan kastettaessa peittää sen kuperan puolen. Älä anna seoksen kuumentua liikaa tai kiehua, jolloin munat juoksettuvat. Nosta kattila liedeltä ja sekoita kevytkerma joukkoon. Siivilöi kiisseli.
2. Jäähdytä kiisseli esimerkiksi kulhossa, joka on asetettu isompaan, kylmällä vedellä täytettyyn kulhoon. Sekoita jatkuvasti, ettei pinnalle muodostu kalvoa.
3. Vatkaa kevyesti 2,5 dl kuohukermaa ja sekoita tämä joukkoon.
4. Jäädytä jäätelökoneessa tai käytä yleiskonetta. Sekoita massaa noin tunnin välein. Lisää pistaasipähkinäruohe vasta, kun jäätelö alkaa paksuuntua, ja pähkinät kestävät jäätelön seassa, eivätkä valu pohjalle. Siirrä jäätelö loppupakastuksen ajaksi laakeisiiin astioihin, jotta se jäätyisi nopeasti.
5. Tee jäätelöpalloista annoksia ja koristele halutessasi vielä pistaasipähkinärouheella.

4 kommenttia:

Eppu kirjoitti...

Sen lisäks että tää kuulostaa hyvältä ni tää myös näyttää todella herkulliselta. Harmi ku tätä ei voi ottaa mukaan Ahvenanmaalle:D

Nohanna kirjoitti...

Kiitti Eppu, valitettavasti meidän on varmaan "tyydyttävä" Ahvenanmaalla pannukakkuun ja -itse lainapannulla paistamiimme- lettuihin ;) Sitä odotellessa!

sarianne kirjoitti...

tätä haluun kokeilla! onnistuskohan ilman yleiskonetta...

Nohanna kirjoitti...

Sitä sopii kokeilla :D