sunnuntai 24. tammikuuta 2010
perjantai 8. tammikuuta 2010
Pätkiskakku suklaakuorrutteella
Teimme ystäväni kanssa hänen äitinsä syntymäpäiväjuhliin tällaisen sydämenmuotoisen pätkiskakun. Resepti on Myllyn Parhaan. Ei hassumpaa! ;)
Pohja
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
3-4 rkl kaakaojauhetta
150 g sulatettua voita
2 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä
(käytimme ranskankermaa ja maitoa)
6 patukkaa pätkistä
3 kananmunaa
Kuorrutus
200 g tummaa suklaata
100 g voita
Pinnalle
pätkisrouhetta ja tomusokeria
1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Paloittele pätkikset ja lisää ne sulatetun rasvan joukkoon. Lisää sekaan jogurtti ja kananmunat, sekä kuivat aineet. Vältä sekoittamasta liikaa, jottei taikina sitkisty.
3. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista +175 asteisessa uunissa alatasolla noin 45 minuuttia. Kumoa kakku kuumana pois vuoasta.
4. Sulata kuorruutteen suklaa ja voi mikrossa tai varovasti liedellä koko ajan sekoittaen. Levitä kuorrutus jäähtyneen kakun päälle.
5. Koristele vielä esimerkiksi pätkisrouheella ja tomusokerilla.
perjantai 1. tammikuuta 2010
Lihapasteijat
Valmiista pakastetaikinoista saa helposti ja nopeasti suolaisia ja makeita tarjottavia täytteitä vaihtelemalla ja malleja muuntelemalla. Tein pakasteeseen joululta jääneestä lehtitaikinasta jauheliha-riisitäytteisiä pasteijoita.
Taikina
10 kpl valmiita lehtitaikinalevyjä sulatettuna
Täyte
200 g jauhelihaa ruskistettuna ja maustettuna
1 dl keitettyä riisiä
1 dl juustoraastetta
1 kananmuna sitomaan täyte
suolaa
Voiteluun
kananmunaa
1. Valmista mieleisesi täyte.
2. Leikkaa lehtitaikinalevyt keskeltä kahtia.
3. Levitä täytettä nokare neliön keskelle, voitele munalla kaksi sivua, jotta kolmiomainen pasteija pysyy kiinni. Taita kolmioiksi ja painele reunat huolella kiinni.
4. Voitele kananmunalla (ja ripottele pinnalle juustoraastetta).
5. Paista +225 asteessa 10-15 minuuttia.
perjantai 18. joulukuuta 2009
Grissinit
Glorian ruoka&viini -lehdestä (7/2009) nappasin ohjeen näihin maittaviin pikkusuolaisiin.
Ihan kaikkia ainesosia ei löytynyt omasta opiskelijaruokavarastosta, joten sovelluskykyä vaadittiin ;) Suluissa itse käyttämäni ainekset.
Ihan kaikkia ainesosia ei löytynyt omasta opiskelijaruokavarastosta, joten sovelluskykyä vaadittiin ;) Suluissa itse käyttämäni ainekset.
Grissinit eli italialaiset leipätikut
5 dl maitoa (vettä)
1/4 pkt hiivaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ dl oliiviöljyä
1 dl basilikaa hienonnettuna (kuivattua timjamia)
100 g parmesaanijuustoa raasteena (juusto oli jotakin pastajuustoa)
(3 valkosipulinkynttä)
5 dl maitoa (vettä)
1/4 pkt hiivaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ dl oliiviöljyä
1 dl basilikaa hienonnettuna (kuivattua timjamia)
100 g parmesaanijuustoa raasteena (juusto oli jotakin pastajuustoa)
(3 valkosipulinkynttä)
Lisäksi
½ dl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa (en käyttänyt)
parmesaanijuustoa raasteena1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Sekoita joukkoon suurin osa vehnäjauhoista (n. 10 dl) ja alusta taikina huolella hyvän sitkon aikaansaamiseksi.
3. Lisää suola ja oliiviöljy, sekä basilika ja 3/4 raastetusta parmesaanista ja jatka vaivaamista. Jos laitat taikinaan valkosipulia, lisää myös se tässä vaiheessa.
4. Peitä taikina leivinliinalla ja anna kohota noin tunnin verran.
5. Paina taikina kokoon ja jaa se 4 osaan. Kauli kukin taikinapala 15x25 cm:n kokoiseksi levyksi ja leikkaa pituussuunnassa 8 suikaleeksi. Pyörittele/rullaa suikaleet uunipellin pituisiksi tangoiksi ja asettele leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna kohota vielä puolisen tuntia.
6. Voitele kohonneet grissinit oliiviöljyllä ja ripottele pinnalle parmesaaniraastetta sekä suolaa.
7. Paista + 225 asteesa 15-20 minuuttia, 2 peltiä kerrallaan, kunnes tikut saavat hieman väriä. Jos uunisi ei ole kiertoilmauuni, vaihda peltien paikat paistoajan puolessa välissä. Parhaillaan nämä naposteltavat ovat tuoreina.
Tunnisteet:
leivät,
pienet suolaiset,
suolaiset leivonnaiset
lauantai 12. joulukuuta 2009
sunnuntai 6. joulukuuta 2009
Suklaamacaronit
Jälleen koulussa tehtyä. Kotona leipominen on jäänyt aika vähiin ajan ja syöjien puutteessa, mutta toivottavasti joulunaikaan saa asiaa korjattua :)
Suklaamacaron
185 g tomusokeria
185 g mantelijauhoja
30 g kaakaojauhetta
2 x 75 g valkuaista
200 g (siro)sokeria
pari tippaa punaista elintarvikeväriä
1. Sekoita keskenään siivilöity tomusokeri, mantelijauhot ja kaakaojauhe.
2. Vatkaa 75 g valkuaista (huoneenlämpöistä) kevyesti vaahdoksi ja lisää joukkoon sokeri. Vatkaa niin, että massaan muodostuu huippuja. Lisää punainen väriaine ja sekoita se tasaiseksi.
3. Lisää tomusokeri-manteliseokseen toinen 75 g valkuaista(ei vaahdotettuna). Yhdistä kaksi seosta keskenään varovasti nuolijalla sekoittaen.
4. Pursota massasta leivinpaperille tai silikonialustalle pyöreitä n.2 € kolikon kokoisia leivoksia. (Käytin 8 mm pyöreää tyllaa)
5. Anna macaronien olla uunin lämpiämisen ajan pellillä huoneenlämmössä, jotta niihin muodostuu pieni kuori pintaan.
6. Paista 170 asteessa noin 10-12 minuuttia.
7. Anna macaronien jäähtyä ja täytä ne mieleiselläsi täytteellä, esimerkiksi valmiilla suklaatäytteellä tai hilloilla.
Ohje on peräisin ranskankielisestä kirjasta, joka on täynnä macaron -reseptejä. Lisään kirjan nimen, kunhan saan sen selville..
Tein macaroneja myös valmiista jauheesta, johon lisätään vain vesi ja väriaine. Helppoa ja nopeaa, mutta maku ei ollut ihan samaa luokkaa, kuin alusta asti itse tehdyissä. Tosin onnistuminen sitäkin varmempaa ;) Tässä sitruuna- ja vadelmamacaroneja.
torstai 26. marraskuuta 2009
Piparkakkutalo
Se on jälleen piparkakkutalojen ja piparien aika käsillä :) Minulla on ilmeisesti sen verran arkkitehdin luonnetta, että innostun aina piparitaloista tosissani. Tämän talon tein koulussa, mutta täytynee vielä kotonakin ryhtyä samaan puuhaan piakkoin.
Suunnittelu ja toteuttaminen vie paljon aikaa, mutta mikäs sen mukavampaa kuin kasata taloa piparintuoksuisessa kodissa vaikka joululauluja kuunnellen :D
Koulussa käytimme talon kokoamiseen isomaltoosi -sokeria, joka pysyy värittömänä kuumennettaessa. Tein samaisesta sokerista myös jääpuikot talon etukulmiin.
Koulussa käytimme talon kokoamiseen isomaltoosi -sokeria, joka pysyy värittömänä kuumennettaessa. Tein samaisesta sokerista myös jääpuikot talon etukulmiin.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)