sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Arkiston kätköjä

Piti ottaa arkistokuvia kehiin, kun on kotosalla leipominen ollut melkoisen vähäistä taas viimeaikoina. Tälläisiä glögihyydykekakkuja tein ennen joulua.




Päällä jauheesta tehtyjä macaron -leivoksia, valkosuklaakiehkuroita ja kultaa.


perjantai 8. tammikuuta 2010

Pätkiskakku suklaakuorrutteella

Teimme ystäväni kanssa hänen äitinsä syntymäpäiväjuhliin tällaisen sydämenmuotoisen pätkiskakun. Resepti on Myllyn Parhaan. Ei hassumpaa! ;)



Pohja

4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta
3-4 rkl kaakaojauhetta

150 g sulatettua voita

2 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä
(käytimme ranskankermaa ja maitoa)

6 patukkaa pätkistä

3 kananmunaa


Kuorrutus

200 g tummaa suklaata
100 g voita


Pinnalle

pätkisrouhetta ja tomusokeria

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Paloittele pätkikset ja lisää ne sulatetun rasvan joukkoon. Lisää sekaan jogurtti ja kananmunat, sekä kuivat aineet. Vältä sekoittamasta liikaa, jottei taikina sitkisty.
3. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista +175 asteisessa uunissa alatasolla noin 45 minuuttia. Kumoa kakku kuumana pois vuoasta.
4. Sulata kuorruutteen suklaa ja voi mikrossa tai varovasti liedellä koko ajan sekoittaen. Levitä kuorrutus jäähtyneen kakun päälle.
5. Koristele vielä esimerkiksi pätkisrouheella ja tomusokerilla.




perjantai 1. tammikuuta 2010

Lihapasteijat

Valmiista pakastetaikinoista saa helposti ja nopeasti suolaisia ja makeita tarjottavia täytteitä vaihtelemalla ja malleja muuntelemalla. Tein pakasteeseen joululta jääneestä lehtitaikinasta jauheliha-riisitäytteisiä pasteijoita.




Taikina

10 kpl valmiita lehtitaikinalevyjä sulatettuna

Täyte

200 g jauhelihaa ruskistettuna ja maustettuna
1 dl keitettyä riisiä
1 dl juustoraastetta
1 kananmuna sitomaan täyte
suolaa

Voiteluun

kananmunaa

1. Valmista mieleisesi täyte.
2. Leikkaa lehtitaikinalevyt keskeltä kahtia.
3. Levitä täytettä nokare neliön keskelle, voitele munalla kaksi sivua, jotta kolmiomainen pasteija pysyy kiinni. Taita kolmioiksi ja painele reunat huolella kiinni.
4. Voitele kananmunalla (ja ripottele pinnalle juustoraastetta).
5. Paista +225 asteessa 10-15 minuuttia.

perjantai 18. joulukuuta 2009

Grissinit

Glorian ruoka&viini -lehdestä (7/2009) nappasin ohjeen näihin maittaviin pikkusuolaisiin.
Ihan kaikkia ainesosia ei löytynyt omasta opiskelijaruokavarastosta, joten sovelluskykyä vaadittiin ;) Suluissa itse käyttämäni ainekset.




Grissinit eli italialaiset leipätikut

5 dl maitoa (vettä)
1/4 pkt hiivaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ dl oliiviöljyä
1 dl basilikaa hienonnettuna (kuivattua timjamia)
100 g parmesaanijuustoa raasteena (juusto oli jotakin pastajuustoa)
(3 valkosipulinkynttä)

Lisäksi

½ dl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa (en käyttänyt)
parmesaanijuustoa raasteena

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Sekoita joukkoon suurin osa vehnäjauhoista (n. 10 dl) ja alusta taikina huolella hyvän sitkon aikaansaamiseksi.
3. Lisää suola ja oliiviöljy, sekä basilika ja 3/4 raastetusta parmesaanista ja jatka vaivaamista. Jos laitat taikinaan valkosipulia, lisää myös se tässä vaiheessa.
4. Peitä taikina leivinliinalla ja anna kohota noin tunnin verran.
5. Paina taikina kokoon ja jaa se 4 osaan. Kauli kukin taikinapala 15x25 cm:n kokoiseksi levyksi ja leikkaa pituussuunnassa 8 suikaleeksi. Pyörittele/rullaa suikaleet uunipellin pituisiksi tangoiksi ja asettele leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna kohota vielä puolisen tuntia.
6. Voitele kohonneet grissinit oliiviöljyllä ja ripottele pinnalle parmesaaniraastetta sekä suolaa.
7. Paista + 225 asteesa 15-20 minuuttia, 2 peltiä kerrallaan, kunnes tikut saavat hieman väriä. Jos uunisi ei ole kiertoilmauuni, vaihda peltien paikat paistoajan puolessa välissä. Parhaillaan nämä naposteltavat ovat tuoreina.

lauantai 12. joulukuuta 2009

Krokaani


Talvinen krokaani, joka tehdään mantelimassasta, valkuaisesta ja sokerista. Ruusut tein marsipaanista ja lumihiutaleet pikeeristä. Rauhallista joulunodotusta kaikille!

sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Suklaamacaronit

Jälleen koulussa tehtyä. Kotona leipominen on jäänyt aika vähiin ajan ja syöjien puutteessa, mutta toivottavasti joulunaikaan saa asiaa korjattua :)



Suklaamacaron

185 g tomusokeria
185 g mantelijauhoja

30 g kaakaojauhetta

2 x 75 g valkuaista

200 g (siro)sokeria

pari tippaa punaista elintarvikeväriä


1. Sekoita keskenään siivilöity tomusokeri, mantelijauhot ja kaakaojauhe.
2. Vatkaa 75 g valkuaista (huoneenlämpöistä) kevyesti vaahdoksi ja lisää joukkoon sokeri. Vatkaa niin, että massaan muodostuu huippuja. Lisää punainen väriaine ja sekoita se tasaiseksi.
3. Lisää tomusokeri-manteliseokseen toinen 75 g valkuaista(ei vaahdotettuna). Yhdistä kaksi seosta keskenään varovasti nuolijalla sekoittaen.




4. Pursota massasta leivinpaperille tai silikonialustalle pyöreitä n.2 € kolikon kokoisia leivoksia. (Käytin 8 mm pyöreää tyllaa)
5. Anna macaronien olla uunin lämpiämisen ajan pellillä huoneenlämmössä, jotta niihin muodostuu pieni kuori pintaan.
6. Paista 170 asteessa noin 10-12 minuuttia.
7. Anna macaronien jäähtyä ja täytä ne mieleiselläsi täytteellä, esimerkiksi valmiilla suklaatäytteellä tai hilloilla.

Ohje on peräisin ranskankielisestä kirjasta, joka on täynnä macaron -reseptejä. Lisään kirjan nimen, kunhan saan sen selville..


Tein macaroneja myös valmiista jauheesta, johon lisätään vain vesi ja väriaine. Helppoa ja nopeaa, mutta maku ei ollut ihan samaa luokkaa, kuin alusta asti itse tehdyissä. Tosin onnistuminen sitäkin varmempaa ;) Tässä sitruuna- ja vadelmamacaroneja.

torstai 26. marraskuuta 2009

Piparkakkutalo

Se on jälleen piparkakkutalojen ja piparien aika käsillä :) Minulla on ilmeisesti sen verran arkkitehdin luonnetta, että innostun aina piparitaloista tosissani. Tämän talon tein koulussa, mutta täytynee vielä kotonakin ryhtyä samaan puuhaan piakkoin.




Suunnittelu ja toteuttaminen vie paljon aikaa, mutta mikäs sen mukavampaa kuin kasata taloa piparintuoksuisessa kodissa vaikka joululauluja kuunnellen :D

Koulussa käytimme talon kokoamiseen isomaltoosi -sokeria, joka pysyy värittömänä kuumennettaessa. Tein samaisesta sokerista myös jääpuikot talon etukulmiin.