keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Kirjakakku

Kakku kirja-alalla pitkään työskennelleelle ja vanhoja esineitä rakastavalle.
Siitä wanhat wärit :)



Kakku on laktoositon ja oma kokemukseni laktoosittomasta kermasta on se, että sillä on todella vaikea saada tasaista ja kaunista pintaa aikaiseksi. Onko muilla parempia kokemuksia?

Väliin tein mango-persikkatäytteen:

1 dl vettä
½ dl sitruunan mehua
2 keltuaista
1 ½ dl tomusokeria
4 liivatelehteä
3 dl säilykemangoa ja -persikkaa soseutettuna
200 g laktoositonta tuorejuustoa
200 g laktoositonta kermaa

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Keitä vettä, sitruunamehua, keltuaisia ja tomusokeria, kunnes seos saostuu (+84 astetta).
3. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon lionneet liivatteet ja mango-persikkasose.
4. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi.
5. Vatkaa sillä välin kerma vaahdoksi (ei kovaksi), notkista tuorejuusto ja yhdistä ne keskenään.
6. Sekoita nuolijalla varovasti jäähtynyt kiisseli kerma-tuorejuustoseoksen joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tomusokeria.
7. Kokoa kakku kelmulla vuorattuun irtopohjavuokaan väärinpäin. Näin saat täytteen pysymään välissä ennen hyytymistä.
8.Anna kakun hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli.


sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Autokakku

Koulussa tein perjantaina tällaisen autokakun 2-vuotiaille pojille.



Kakun muodon tein leikkaamalla pyöreästä pohjasta kahdelta vastakkaiselta reunalta palat pois (jätä keskelle auton levyinen pala) ja siirtämällä ne kakun päälle niin, että pyöreä muoto jää katoksi. Tämän jälkeen levitin pinnalle melko ohuelti voikreemiä.

Kakussa on sisällä diplomaattikreemiä (=voikreemiä+vaniljakreemiä) sekä vadelmahilloa. Päällinen ja koristeet on tehty marsipaanista. Taakse spritsasin poikien nimet suklaalla.



sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Omenapullat

Syksyn satoa pulliin :)




Taikina (n. 25 kpl)

5 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
1 ½ tl suolaa
1 ½ dl sokeria
2 rkl kardemummaa
1 kananmuna
150-200 g voita sulatettuna
vehnäjauhoja

Täyte

2 dl rahkaa
3/4 dl kermaa
3/4 dl sokeria
½ dl vanilliinikreemijauhetta
1 kananmuna

omenaa

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää joukkoon vehnäjauhoja ja loppuvaiheessa sula rasva.
2. Vaivaa takinaa huolella ja lisää jauhoja pikkuhiljaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista.
3. Anna taikinan levätä 15 min.
4. Muotoile takinasta pyöreitä pullia.
5. Kohota pullia lämpimässä, vedottomassa paikassa puolesta tunnista tuntiin.
6.Valmista täyte sekoittamalla ainekset keskenään.
7. Paina kohonneisiin pulliin lasilla syvennys keskelle ja voitele laidat kananmunalla. Laita täytettä koloon ja laita päälle omenaviipale sekä raesokeria.
8. Paista pullia uunin keskiosassa +225 asteessa 10-15 minuuttia.

torstai 10. syyskuuta 2009

Valkosuklaa-passion hyydykekakku

Tein synttäreilleni edellisestä valkosuklaa-lime -kakusta muunnelman: pohjaksi tein mantelipohjan, jonka ohje on Maku -lehden sivuilta ja päälle passion-mango kiilteen.
Pohja toimi tosi hyvin ja sillä saa kivaa vaihtelua hyydykekakkuun.










Pohja

1 pötkö (150 g) mantelimassaa
2 munaa
40 g voita
1/2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Pingota leivinpaperi Ø 24 sentin irtopohjavuokaan ja voitele vuoka.
2. Raasta mantelimassa kulhoon ja lämmitä mikrossa kädenlämpöiseksi (30–40 sekuntia).
3. Vatkaa munat mantelimassan kanssa vaahdoksi.
4. Sulata voi ja vatkaa se lämpimänä muna-mantelimassaseokseen.
5. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa 12–15 minuuttia. Jäähdytä pohja.


Kiille

100 g (Semper) -mangososetta
1 dl vettä
3/4 dl sokeria
3 passionhedelmän sisus
3 liivatetta

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Mittaa kaikki muut aineet paitsi liivate kattilaan ja kiehauta.
3. Ota kattila liedeltä ja sekoita liivate kuumaan seokseen.
4. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi ja kaada varovasti hyytyneen täytteen päälle.



lauantai 29. elokuuta 2009

Opinnäytetyö osa 1

Aloitin opinnäytetyöni jo hyvissä ajoin :D Tässä on ensimmäinen osa tulevasta työstä, joka liittyy juhlaviin hyydykekakkuihin; häihin tilatut valkosuklaa-lime juustokakut sadalle hengelle (tein viisi 20h kakkua). Projekti alkoi kahden reseptin testauksella ja muutaman erilaisen koristelun teolla. Hääparin maistettua kakkuja kehittelimme yhdessä opettajan kanssa reseptiä lisää niin, että saimme siitä toimivan ja asiakasta miellyttävän. Täytyy sanoa, että olen lopputulokseen tyytyväinen, kakun rakenne on hyvinkin toimiva ja koristelu myös. Uskomatonta, miten yksinkertaisilla koristeilla kakusta voi saada näinkin näyttävän! Kakkujen pinnassa on koristeraappaus sekä kylmähyytelö. Valkosuklaakoristeet esittävät joutsenia ja sopivat hyvin hääkakkuun.






En laita tälläkertaa resptiä tänne yleiseen jakoon, jää jotain omaan jemmaankin ;) Mutta kakussa käytin juustona mascarponea ja aion opinnäytetyöni tiimoilta kokeilla erilaisia tuorejuustoja hyydykekakuissa: sitä, kuinka ne toimivat ja eroavat toisistaan.


maanantai 24. elokuuta 2009

Opiskeluja

Laitetaan muutama kuva koulutöistä, ettei täällä oo ihan kuollutta :)




Bebet




Aleksanterit


perjantai 14. elokuuta 2009

Lakuleivokset


Pikkuveljen kakskymppisille





Pohja

3 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Täyte

1 prk Sunnuntai vanilja tuorejuustoa
1 prk (2,5 dl) Flora vanillaa
1 sitruunan mehu
5 liivatelehteä
lakritsikastiketta

Pinnalle

2 dl kuohukermaa
1 pss kick -karkkeja

1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Lisää joukkoon varovasti sekoittaen keskenään sekoitetut muut ainekset.
2. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista pohjaa +225 asteessa 6-10 minuuttia.
3. Kumoa pohja kuumana sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä sillä välin kun valmistat täytteen.
4. Laita täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen kymmeneksi minuutiksi. Vatkaa Flora vanilla löysäksi vaahdoksi, lisää joukkoon tuorejuusto ja sitruunamehu. Kiehauta tilkka vettä kattilassa ja sulata liivatteet siihen. Anna liivateseoksen hieman jäähtyä ja kaada se sitten ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen.
5. Leikkaa pohja kahteen osaan ja aseta toinen levy jonkin sopivanmuotoisen astian pohjalle. (itse käytin uunipeltiä pienempää ja korkeareunaisempaa vuokaa) Laita reunoille kalvot jos haluat reunoista siistit ja hyvin irtoavat. Kaada puolet täytteestä pohjan päälle.
6. Kaada lakritsikastiketta täytteen päälle raidoiksi ja kaada loppu täyte kastikkeen päälle. Laita kastiketta vielä täytteen päälle. Pyöräyttele täytettä hieman lusikalla, jotta lakritsikastikeesta tulee kaunis kuvio täytteeseen.
7. Aseta toinen pohjalevy täytteen päälle ja anna leivosten hyytyä jääkaapissa parin tunnin ajan.
8. Poista leivokset vuoasta ja tee pinta: Keitä kermaa ja karkkeja miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia koko ajan sekoittaen, kinuskin tapaan. Kaada seos leivosten pinnalle ja anna sen hieman jäähtyä jääkaapissa, ennenkuin leikkaat tuotteen annospaloiksi.