torstai 13. toukokuuta 2010

Sokerityö

Viimeinen jakso koulua on käynnissä, eli viimeinen mahdollisuus harjoitella ja kokeilla erilaisia raaka-aineita ja tekniikoita. Halusin vielä kokeilla sokerijoutsenen puhaltamista. Kasasin sitten tällaisen kevätaiheisen työn sen ympärille:


torstai 6. toukokuuta 2010

Lentokonekakut

Tällä alalla pääsee rakentelemaan millon minkäkinlaista härveliä. Toivottavasti nämä pingviineiksikin kutsutut kakut (krhm, terkut vaan;) edes hiukan muistuttavat lentskareita ja ilahduttavat 2 v saajaansa!



lauantai 1. toukokuuta 2010

Focaccia


Taikina

4 dl vettä
25 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
½ dl oliiviöljyä
(½ dl leseseosta)
n. 8 dl vehnäjauhoja

Pinnalle

oliiviöljyä (ja vettä)
fetakuutioita
punasipulia
mustapippuria
basilikaa

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää leseet jos laitat niitä taikinaan. (Ainahan näitä täytyy yrittää tehdä vähän terveellisemmiksi ;)
2. Lisää muut aineet ja vaivaa taikina hyvin (käsin se vie aikaa ja voimia reilusti), lisää vehnäjauhoja vähitellen sen verran, että taikinasta ei tule liian napakkaa, mutta että taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota (esimerkiksi uunissa, joka on säädetty 30-40 asteeseen) puolesta tunnista tuntiin.
3. Painele kohonneesta taikinasta ilmat pois pöytää vasten ja muotoile taikina pienen pellin kokoiseksi levyksi. Anna kohota vielä n. tunti.
4. Kuullota punasipuli oliiviöljyssä pannulla, mausta mustapippurilla.
5. Painele levyyn koloja sormilla, voitele oliiviöljyllä (tai oliiviöljy-vesi-seoksella) ja painele fetakuutiot koloihin. Ripottele pinnalle basilikaa ja punasipulit.
6. Paista uuni keskiosassa +210 asteessa 20-30 min, kunnes pinta on kauniin ruskea. Nauti mieluiten tuoreena.

torstai 22. huhtikuuta 2010

Loppurutistus

Pitkän hiljaisuuden päätteeksi palkitsen uskolliset lukijani reseptillä ;) Viimeisiä hetkiä viedään koulumaailmassa ja sen kunniaksi on pakerrettu kolme päivää loppunäytön parissa.

Mango-valkosuklaahyydykekakku (12 h)


Pohja mielesi mukaan, esim. 200 g keksimuruja ja 50 g sulaa voita tai kääretorttupohja.
Itse tein tähän kakkuun brownie-tyylisen suklaa-pähkinäpohjan, jonka leikkasin pienemmäksi kuin kakku, jolloin se ei näy ulospäin lainkaan.

Täyte

200 g mangososetta
3 keltuaista

60 g tomusokeria

6 liivatelehteä

150 g valkosuklaata

300 g kermaa

200 g tuorejuustoa (esim.mascarpone)

sitruslikööriä maun mukaan


1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Rouhi valkosuklaa.
2. Laita mangosose, keltuaiset ja tomusokeri kattilaan ja kuumenna +84 asteeseen (eli kunnes keltuaiset saostuvat).
3. Lisää kuumaan seokseen rouhittu valkosuklaa ja lionneet liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä +30 asteiseksi.
4. Keitetyn kreemin jäähtyessä vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi, notkista tuorejuusto ja sekoita nämä keskenään.
5. Lopuksi kaada jäähtynyt kreemi kerma-tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen, ettei muodostu kokkareita. Mausta halutessasi sitrusliköörillä.
6. Kaada seos pohjan päälle irtopohjavuokaan tai kakkurenkaaseen. (Tee pintaan kuvio raapalla.)
7. Anna kakun hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli. Koristele mieleiseksesi.

Värjäsin keltaisella värillä kylmähyytelöä (ammattilaisten tuote) ja levitin kakun pinnalle. Hedelmät käsittelin kuumahyytelöllä ennen pinnalle laittoa. Kotioloissa hyytelösokerista tehty seos käy tähän tarkoitukseen. Sivuille tein vielä valkosuklaasta laatat, jotka laitoin voikreemillä kiinni.

Leivokset: suklaaleivos ja omenaleivos





Kakkuja: kermahedelmäkakku, gluteeniton ja maidoton marsipaanikakku, voileipäkakku (pasteijat näkyy taustalla)





Tässä vielä koko setti:






maanantai 29. maaliskuuta 2010

Israel -fiilistelyä

Tässä vähän maistiaisia helmikuun Israelin reissulta.
Marketelämä siellä oli jotain vallan huippua!









Paikallista leipomotoimintaa; munatonta, maidotonta ja sokeritonta pientä purtavaa syntyy tässä.







torstai 18. maaliskuuta 2010

Hääkakku osa 3

Tällä kaavalla tehtyjä hääkakkuja onkin tänne kertynyt jo muutamia. Täytynee ottaa siis tulevaisuudessa kakkuvalikoimiin ;D Tein viikonloppuna pitkästä aikaa tilauskakkua ja ihan kotosalla muovailin marsipaania. Ajan ja tilanpuutteen vuoksi nämä ovat jääneet aika vähäisiksi viime aikoina.



Välissä on vispikermasta, vaniljakreemistä ja valkosuklaasta tehty seos ja vadelmia sekä mustikoita tilaajan tuomina, eli varmasti suomalaista :) Pinta ja ruusut marsipaania, pursotukset pikeeriä (valkuaista, sitruunamehua ja tomusokeria).






lauantai 6. maaliskuuta 2010

Kirsikka-suklaatorttu

Kävimme siskoni kanssa Lappeenrannan Aleksandra -kahvila-konditoriassa ja sen reissun innoittamana loihdimme tämän tortun, johon otimme vaikutteita valikoimaan kuuluneesta marjatortusta.




Pohja

2 kananmunaa
1 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
3 rkl kermaa

Kostutukseen

sokerivettä/mehua (+rommiaromia)

Päälle

150 g kirsikkahilloa
2 dl kermaa
1 dl rahkaa
3 dl vettä
n. 100 g vaniljakreemijauhetta

Pinnalle

100 g suklaata ja tilkka öljyä
vadelmia ja keksejä koristeeksi

1. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita varovasti. Lisää viimeisenä kerma.
2. Kaada massa voideltuun kakkuvuokaan (käytin kukan mallista) ja paista pohjaa + 175 asteessa noin 15 minuuttia. (riippuen pohjan paksuudesta)

3. Anna pohjan jäähtyä. Kostuta jäähtynyt pohja ja levitä pinnale kirsikkahillo.

4. Tee täyte: vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi (vaniljakreemi sakeuttaa sitä lisää, joten älä vatkaa täyteen tilavuuteen) ja lisää joukkoon rahka. Sekoita veden joukkoon vaniljakreemijauhe ja lisää seos kerma-rahkan joukkoon.
5. Levitä täyte hillon päälle keoksi.
6. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja sekoita joukkoon öljy. Kaada suklaa kakun päälle ja levitä sitä tarvittaessa. Koristele mieleiseksesi.