sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Suklaamacaronit

Jälleen koulussa tehtyä. Kotona leipominen on jäänyt aika vähiin ajan ja syöjien puutteessa, mutta toivottavasti joulunaikaan saa asiaa korjattua :)



Suklaamacaron

185 g tomusokeria
185 g mantelijauhoja

30 g kaakaojauhetta

2 x 75 g valkuaista

200 g (siro)sokeria

pari tippaa punaista elintarvikeväriä


1. Sekoita keskenään siivilöity tomusokeri, mantelijauhot ja kaakaojauhe.
2. Vatkaa 75 g valkuaista (huoneenlämpöistä) kevyesti vaahdoksi ja lisää joukkoon sokeri. Vatkaa niin, että massaan muodostuu huippuja. Lisää punainen väriaine ja sekoita se tasaiseksi.
3. Lisää tomusokeri-manteliseokseen toinen 75 g valkuaista(ei vaahdotettuna). Yhdistä kaksi seosta keskenään varovasti nuolijalla sekoittaen.




4. Pursota massasta leivinpaperille tai silikonialustalle pyöreitä n.2 € kolikon kokoisia leivoksia. (Käytin 8 mm pyöreää tyllaa)
5. Anna macaronien olla uunin lämpiämisen ajan pellillä huoneenlämmössä, jotta niihin muodostuu pieni kuori pintaan.
6. Paista 170 asteessa noin 10-12 minuuttia.
7. Anna macaronien jäähtyä ja täytä ne mieleiselläsi täytteellä, esimerkiksi valmiilla suklaatäytteellä tai hilloilla.

Ohje on peräisin ranskankielisestä kirjasta, joka on täynnä macaron -reseptejä. Lisään kirjan nimen, kunhan saan sen selville..


Tein macaroneja myös valmiista jauheesta, johon lisätään vain vesi ja väriaine. Helppoa ja nopeaa, mutta maku ei ollut ihan samaa luokkaa, kuin alusta asti itse tehdyissä. Tosin onnistuminen sitäkin varmempaa ;) Tässä sitruuna- ja vadelmamacaroneja.

torstai 26. marraskuuta 2009

Piparkakkutalo

Se on jälleen piparkakkutalojen ja piparien aika käsillä :) Minulla on ilmeisesti sen verran arkkitehdin luonnetta, että innostun aina piparitaloista tosissani. Tämän talon tein koulussa, mutta täytynee vielä kotonakin ryhtyä samaan puuhaan piakkoin.




Suunnittelu ja toteuttaminen vie paljon aikaa, mutta mikäs sen mukavampaa kuin kasata taloa piparintuoksuisessa kodissa vaikka joululauluja kuunnellen :D

Koulussa käytimme talon kokoamiseen isomaltoosi -sokeria, joka pysyy värittömänä kuumennettaessa. Tein samaisesta sokerista myös jääpuikot talon etukulmiin.

lauantai 14. marraskuuta 2009

Opinnäytetyö osa 2

Onpa tämä elämä mennyt kiireiseksi, kun ei kerkeä blogiakaan enää päivittämään. Tämän osan opinnäytetyöstä tein jo kuukausi sitten. Väitöstilaisuuteen kakut 200 hengelle. Ohje on sama kuin ensimmäisessä osassa opinnäytetyötä. Nämä kakut toteutin yhdessä parin ryhmäläiseni kanssa. Olin myös itse seuraamassa väitöstilaisuutta ja siinä sivussa ihmisten kommentteja kakuista ;)


Tässä yksi kakuista pakattuna matkaan:



Tässä kakku tarjoiltavana:



Ja ehtaa kultaa, tottakai!


keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Kirjakakku

Kakku kirja-alalla pitkään työskennelleelle ja vanhoja esineitä rakastavalle.
Siitä wanhat wärit :)



Kakku on laktoositon ja oma kokemukseni laktoosittomasta kermasta on se, että sillä on todella vaikea saada tasaista ja kaunista pintaa aikaiseksi. Onko muilla parempia kokemuksia?

Väliin tein mango-persikkatäytteen:

1 dl vettä
½ dl sitruunan mehua
2 keltuaista
1 ½ dl tomusokeria
4 liivatelehteä
3 dl säilykemangoa ja -persikkaa soseutettuna
200 g laktoositonta tuorejuustoa
200 g laktoositonta kermaa

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Keitä vettä, sitruunamehua, keltuaisia ja tomusokeria, kunnes seos saostuu (+84 astetta).
3. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon lionneet liivatteet ja mango-persikkasose.
4. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi.
5. Vatkaa sillä välin kerma vaahdoksi (ei kovaksi), notkista tuorejuusto ja yhdistä ne keskenään.
6. Sekoita nuolijalla varovasti jäähtynyt kiisseli kerma-tuorejuustoseoksen joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tomusokeria.
7. Kokoa kakku kelmulla vuorattuun irtopohjavuokaan väärinpäin. Näin saat täytteen pysymään välissä ennen hyytymistä.
8.Anna kakun hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli.


sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Autokakku

Koulussa tein perjantaina tällaisen autokakun 2-vuotiaille pojille.



Kakun muodon tein leikkaamalla pyöreästä pohjasta kahdelta vastakkaiselta reunalta palat pois (jätä keskelle auton levyinen pala) ja siirtämällä ne kakun päälle niin, että pyöreä muoto jää katoksi. Tämän jälkeen levitin pinnalle melko ohuelti voikreemiä.

Kakussa on sisällä diplomaattikreemiä (=voikreemiä+vaniljakreemiä) sekä vadelmahilloa. Päällinen ja koristeet on tehty marsipaanista. Taakse spritsasin poikien nimet suklaalla.



sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Omenapullat

Syksyn satoa pulliin :)




Taikina (n. 25 kpl)

5 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
1 ½ tl suolaa
1 ½ dl sokeria
2 rkl kardemummaa
1 kananmuna
150-200 g voita sulatettuna
vehnäjauhoja

Täyte

2 dl rahkaa
3/4 dl kermaa
3/4 dl sokeria
½ dl vanilliinikreemijauhetta
1 kananmuna

omenaa

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää joukkoon vehnäjauhoja ja loppuvaiheessa sula rasva.
2. Vaivaa takinaa huolella ja lisää jauhoja pikkuhiljaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista.
3. Anna taikinan levätä 15 min.
4. Muotoile takinasta pyöreitä pullia.
5. Kohota pullia lämpimässä, vedottomassa paikassa puolesta tunnista tuntiin.
6.Valmista täyte sekoittamalla ainekset keskenään.
7. Paina kohonneisiin pulliin lasilla syvennys keskelle ja voitele laidat kananmunalla. Laita täytettä koloon ja laita päälle omenaviipale sekä raesokeria.
8. Paista pullia uunin keskiosassa +225 asteessa 10-15 minuuttia.

torstai 10. syyskuuta 2009

Valkosuklaa-passion hyydykekakku

Tein synttäreilleni edellisestä valkosuklaa-lime -kakusta muunnelman: pohjaksi tein mantelipohjan, jonka ohje on Maku -lehden sivuilta ja päälle passion-mango kiilteen.
Pohja toimi tosi hyvin ja sillä saa kivaa vaihtelua hyydykekakkuun.










Pohja

1 pötkö (150 g) mantelimassaa
2 munaa
40 g voita
1/2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Pingota leivinpaperi Ø 24 sentin irtopohjavuokaan ja voitele vuoka.
2. Raasta mantelimassa kulhoon ja lämmitä mikrossa kädenlämpöiseksi (30–40 sekuntia).
3. Vatkaa munat mantelimassan kanssa vaahdoksi.
4. Sulata voi ja vatkaa se lämpimänä muna-mantelimassaseokseen.
5. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa 12–15 minuuttia. Jäähdytä pohja.


Kiille

100 g (Semper) -mangososetta
1 dl vettä
3/4 dl sokeria
3 passionhedelmän sisus
3 liivatetta

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Mittaa kaikki muut aineet paitsi liivate kattilaan ja kiehauta.
3. Ota kattila liedeltä ja sekoita liivate kuumaan seokseen.
4. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi ja kaada varovasti hyytyneen täytteen päälle.