sunnuntai 21. syyskuuta 2008

Puolukkakakku


Eilen juhlistimme päivää viettämällä tupaantuliaisia ja yhteisiä syntymäpäiviä. Tämän puolukkakakun tein Maku -lehden ohjeella juhliimme. Tosin muutin ohjetta niin, että sain pohjasta suklaisen ja päälle tein kiilteen kuningatarsoseesta, sillä olin mehun kanssa liian hätäinen ja se imeytyi hieman kakun ylempään kerrokseen. Kakku oli ihanan syksyinen ja makoisa :)
Laitan tähän ohjeen, jolla tein tämän kakun:

Pohja

2 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta

Puolukkatäyte

5 liivatelehteä
2 dl puolukkasurvosta
1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
250 g maitorahkaa
tilkka puolukkamehua
250 g Flora vispiä

Vaniljatäyte

3 liivatelehteä
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (Valio 9 %)

Kiille

2 dl kuningatarsosetta
2 liivatelehteä
tilkka vettä

1. Vatkaa pohjan munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja kaakaojauhe. Kaada taikina voideltuun 24 cm irtopohjavuokaan ja paista pohjaa +175 asteessa 15-20 minuuttia. Kumoa pohja jäähtymään ja pese vuoka.

2. Tee puolukkatäyte: Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen noin 10 minuutin ajaksi. Sekoita puolukkasurvoksen joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja rahka. Vaahdota kerma. Kuumenna tilkka puolukkamehua ja liuota liivatteet sen joukkoon. Lisää liivate-mehu ohuena nauhana koko ajan sekoittaen puolukka-rahkaseoksen joukkoon. Lisää lopuksi kermavaahto varovasti täytteeseen.

3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja aseta kakkupohja alimmaiseksi. Kaada puolukkatäyte pohjan päälle ja tasoita pinta.

4. Tee vaniljatäyte: Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen noin 10 minuutin ajaksi. Vaahdota vaniljakastike. Kuumenna pieni tilkka vettä esimerkiksi mikrossa tai kattilassa ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivate-vesiseos ohuena nauhana vaniljavaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada täyte puolukkatäytteen päälle vuokaan.

5. Anna vaniljatäytteen hyytyä kunnolla jääkaapissa tässä välissä! Tee viimeisenä kiille päälle: Laita liivatelehden jälleen pehmenemään kylmään veteen, kuumenna kattilassa tilkka vettä ja liuota liivatteet siihen. Lisää sekaan vielä kuningatarsose, sekoita tasaiseksi, anna jäähtyä hieman ja kaada kiille kakun pinnalle. Tasoita tarvittaessa vielä lastalla. Laita kakku kylmään hyytymään vähintään 4 tunniksi, mielellään yön yli.

6. Koristele halutessasi vielä vaikkapa tomusokerissa kieritetyillä puolukoilla.


6 kommenttia:

Vaahtera kirjoitti...

Nam! Tätä tahdon kokeilla.

sulla kirjoitti...

mmmm.. kakku on H Y V Ä Ä!! kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan näköinen kakku! Voisitko sinä kehitellä jonkun ihanan suklaisen kakun, johon tulisi vaikka lisäksi mustaviinimarjoja tms hieman raikkaampaa? :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitti,kannattaa kokeilla tätä. Anonyymi: laitetaan muistiin, tosin tuota kakkua voisit kokeilla korvaamalla puolukan mustaherukalla! voisi hyvinkin toimia!
Olen nettipimennossa, joten uusia reseptejä ei ole tulossa ihan hetkeen. tai toivottavasti on :)

Anonyymi kirjoitti...

Vau, tosi tasanen ja herkulliseltaki näyttää, vaik en erityisemmin oo puolukan ystävä :)

Anonyymi kirjoitti...

Sinulla oli sentään puolukkakakun ohje, olen yrittänyt hakea netistä tuloksetta ja muistelin että joku oli sitä tehnyt. Lainaanpa sinulta tuota reseptiä =)