keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Murokupit



Leipuri-kodiittoriksi opiskeleva kaveri on tulossa käymään, niin oli suorastaan pakko leipoa ;) terkut vaan. Oikeasti tarkoitus oli kokeilla uusia pieniä vuokia. Tein murotaikinapohjan, paistoin ja täytin kerma-vaniljakreemi-seoksella, persikalla ja pinnalle laitoin koristeeksi pari sokerissa kieriteltyä mustikkaa. Näitä voi täyttää kuten haluaa, vain mielikuvitus on rajana.


Murotaikina

100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja

1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmuna vatkaten.
2. Sekoita keskenään loput aineet ja lisää taikinaan.

keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Vaniljatäytteiset korvapuustit

Aloitin ensimmäisen työharjoittelun loppiaisen jälkeen ja päivät kuluu siellä leipoessa, joten on kotona leipominen jäänyt hieman vähemmälle. Eilen paistelin kuitenkin pullia pakastimeen illan ratoksi (:





Taikina

5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
150 g voita tai margariinia
vehnäjauhoja tuntumalla

Väliin

2 dl vettä
½ dl vaniljakreemijauhetta
margariinia
sokeria
kanelia

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sekaan suola, kardemumma, sokeri ja osa jauhoista.
2. Vaivaa taikinaa, lisää pehmeä/sula margariini ja jauhoja, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista ja muodostuu hyvä sitko.
3. Anna taikinan levätä lämpimässä paikassa peitettynä noin puoli tuntia.
4. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli paloista suorakaiteen muotoiset, noin 20 cm korkuiset levyt. Sekoita keskenään vesi ja vanlijakreemijauhe ohjeen mukaan. Levitä taikinalevyille margariinia, vaniljakreemiä, sokeria ja kanelia. Kääri levyt tiiviiksi rulliksi ja leikkaa rullasta noin 4 cm levyisiä paloja.
5. Muotoile palat puusteiksi painamalla keskelle molemmilla peukaloilla syvä kolo.
6. Nostata pullia noin puoli tuntia lämpimässä, voitele ne ja ripottele päälle raesokeria.
7. Paista pullia +225 asteessa 10-15 minuuttia.

sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Mokkaneliöt


Näiden tuttujen mokkaneliöiden ohjeen otin kirjasta Keittiön kautta

Pohja

4 munaa
4 dl sokeria
200 g margariinia tai voita
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa

Kuorrutus

100 g suletettua voita tai margariinia
1 dl kylmää vahvaa kahvia
6-7 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää joukkoon sulatettu (ei kuuma) rasva, keskenään sekoitetut vehnäjauhot+leivinjauhe+vaniljasokeri, sekä maito.
3. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, levitä tasaiseksi ja paista 200 asteessa 10-15 minuuttia.
4. Anna pohjan jäähtyä kunnolla. Sekoita vispilällä voin ja kahvin joukkoon siivilän läpi tomusokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Levitä kuorrute tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle.
5. Säilytä mokkaneliöitä jääkaapissa. Nämä ovat muutenkin parhaimmillaan aivan kylminä tarjottuina!

sunnuntai 28. joulukuuta 2008

Luumu-rahkatorttu

Joulupöytään jälkiruoaksi tein Mitä tänään syötäisiin? -ohjelman reseptillä luumu-rahkatortun. Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Hieman taas sovelsin, joten kirjoitan ohjeen toiseen kertaan :)




Pohja

150 g margariinia tai voita
1/2 dl sokeria

1 kananmuna

3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta


Luumutäyte

250 g kuivattuja luumuja
1 1/2 dl omenatäysmehua
1/2 dl sokeria
1/2 tl kanelia
2 rkl sitruunamehua


Rahkatäyte

500 g maitorahkaa
2 dl vispikermaa

3 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria

2 rkl sitruunanmehua
1 sitruunan raastettu kuori

1/2 dl perunajauhoja

1 1/2 dl sokeria


1. Paloittele luumut sormenpään kokoisiksi. Hauduta kattilassa luumunpaloja sokerilla maustetussa omenamehussa noin 10 min. Mausta luumutäyte kanelilla ja sitruunamehulla.
2. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat.
3. Vaahdota pehmeä (ei sula) voi ja sokeri, lisää muna voimakkaasti vatkaten. Lisää vehnäjauhota,joihin on sekoitettu leivinjauhe ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.
4. Sekoita rahka, vispikerma (ei vatkattu), munat, vaniljasokeri, sitruunamehu ja raastettu sitruunankuori, sekä sokerin kanssa sekoitetut perunajauhot keskenään. Levitä täytteestä 1/3 pohjan päälle, lusikoi luumutäyte väliin ja laita loppu rahkatäyte päälimmäiseksi.
4. Paista torttua 175 asteessa uunin alatasolla n. 75 minuuttia. Anna tortun jäähtyä vuoassa ennen kuin irrotat reunat. Voit vielä koristella jäähtyneen tortun esimerkiksi kermapursotuksin.


Käväisin Ullan Unelman tampereelle avatussa liikkeessä. Sieltä tarttui matkaan mm. pieni enkelimuotti, jolla tein kakun päälle suklaaenkelit:


maanantai 22. joulukuuta 2008

Hyvää Joulua!




Lämmintä ja rauhallista Joulunaikaa kaikille lukijoille!




Toivottaa

Nohanna

lauantai 20. joulukuuta 2008

Nooran nekkukakut

Jos kaipaat nopeaa, helppoa ja hyvänmakuista pikkuleipäohjetta, tämä on sinulle!
Ohje on napattu Maku -lehdestä.




2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
2 dl sokeria
2 rkl siirappia

1. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
2. Vaahdota pehmeä voi, sokeri ja siirappi keskenään.
3. Lisää jauhoseos ja sekoita kiinteäksi taikinaksi.
4. Jaa taikina neljään osaan ja muotoile ne tangoiksi leivinpaperin päälle.
5. Litistä tankoja hieman painelemalla haarukalla, saat samalla niihin kivan kuvion.
6. Paista +200 asteessa uunin keskitasolla 10-12 minuuttia.
7. Leikkaa tangot lämpiminä viipaleiksi.

Tee vaikkapa joululahjaksi ja pakkaa kauniiseen purkkiin!

torstai 11. joulukuuta 2008

Hääkakku



Koulussa ei vielä päästä mitään tämän kaltaista tekemään, joten ilahduin suuresti, kun sain tilauksen hääkakusta. Pitkästä aikaa pääsi tekemään ihan oikeaa täytekakkua (: Toiveena oli samantyylinen kakku, kuin aiemmin veljeni häihin tekemä; värisävyt vain ovat erilaiset. Tykästyin itse tuohon violettiin väriin.
Ruusut, pallot, lehdet ja kakun pinta on tehty marsipaanista. Pursotukset tein valkuais-tomusokeri -seoksella (pikeeri).




Väliin laitoin toiveesta mansikkahilloa ja valkosuklaamoussea.

Valkosuklaamousse

4 dl Flora vispiä
1 dl rahkaa

1 dl ranskankermaa

(1 rkl sokeria)

150 g valkosuklaata
3 liivatelehteä
tilkka vettä


1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi.
2. Vatkaa sillä välin vispikerma vaahdoksi ja lisää joukkoon rahka ja ranskankerma vatkaten.
3. Sulata valkosuklaa ja lisää se vaahdon joukkoon.
4. Kuumenna tilkka vettä ja liuota siihen liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteeseen. Maista makeutta ja lisää halutessasi hieman sokeria.

Kakku lähdössä matkaan.