maanantai 4. toukokuuta 2009

Ristiäiskakku



Tällainen kakku matkasi pikkuprinssin ristiäisiin. Aika pitkä tovi vierähtikin jo edellisen täytekakun tekemisestä, mutta näin kevättä kohti mennessä niitä taitaa tulla hiukkasen enemmän. Koulussakin teimme tänään ihka ensimmäiset täytekakut! Tosin tämä kakku on ihan kotosalla tehty.. ja tilaajat sanoivat, että oli parasta kakkua, mitä ovat syöneet. Voisiko rohkaisevampaa palautetta saada :)

Täytekkakkupohja (n. 25 hlö)

6 munaa
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi.
2. Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe siivilän läpi käsin sekoittaen.
3. Voitele 26 cm kakkuvuoka ja jauhota se. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua +175 asteessa noin tunti.

Väliin

250 g rahkaa
4 dl vispikermaa
2 purkkia mangososetta (semper)
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
200 g säilykepersikoita pieninä paloina

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Pilko persikat kuutioiksi.
2. Vaahdota kerma, lisää joukkoon rahka ja sokerit, sekä mangosose.
3. Sulata liivatteet kattilassa pieneen vesitilkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon, koko ajan hyvin sekoittaen.
4. Lisää viimeisenä persikat ja sekoita seos tasaiseksi.
5. Kokoa kakku "väärinpäin" takaisin vuokaansa. Kostuta haluamallasi nesteellä ja täytä mango-persikkatäytteellä.
6. Kumoa lautaselle ja koristele kakku. Jos laitat päälle marsipaania, kuten minä tein, levitä sen alle ohut kerros kermaa tai voikreemiä. Kakun koristeet on myös tehty marsipaanista.


perjantai 1. toukokuuta 2009

Mokkapalat kahvikuorrutteella


Tämän herkun ohje on napattu Haaveena Kahvila -blogista. Ohjeen löydät täältä.
Ainut ero tuohon ohjeeseen on siinä, että korvasin kuorrutteen maidon kahvilla ja tein pohjasta tarkoituksella melkoisen paksun. Tein nämä jo tuolla pääsiäisen korvilla, sen vuoksi hieman pääsiäismäinen koristelu :D



keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Mustaherukkainen kinuskikakku


Äitille synttärikakkua. Pohja on sitruunakakkuaineksista tehty. Tavallinen sokerikakkupohja käy vallan mainiosti myös.

Mustaherukkatäyte

250 g vispikermaa
250 g rahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
200 g mustaherukoita
5 liivatelehteä

Kinuski

2 dl vispikermaa
1 ½ dl fariinisokeria
nokare voita

Pinnalle

paahdettuja mantelilastuja

1. Leikkaa ohut kakkupohja kahtia. Vuoraa kakkuvuoka kelmulla ja aseta päälimmäinen osa kakusta pinta alaspäin vuoan pohjalle.
2. Valmista täyte: laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi, lisää sekaan rahka, sokerit ja soseutetut marjat. Kuumenna pienessä kattilassa liivatteita, kunnes ne ovat täysin liuenneet nestemäisiksi. Lisää liivate ohuena nauhana koko ajan sekoittaen muun täytteen joukkoon.
3. Kaada täyte pohjan päälle, tasoita pinta ja laita pohjalevy täytteen päälle.
4. Anna kakun hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli, ainakin muutaman tunnin.
5. Kumoa kakku tarjoiluvadille.
6. Keitä kinuski: kuumenna kerma ja fariinisokeri kiehuvaksi ja keitä seosta 20-30 minuuttia. Lisää lopuksi voinokare tuomaan kiiltoa.
7. Kaada kinuski kakun pinnalle ja anna sen valua hieman kakun reunoille. Koristele kakku paahdetuilla mantelilastuilla ja tomusokerilla.

torstai 2. huhtikuuta 2009

Kristallipullat



Leivinuunissa paistettua pullaa, yam!

Taikina

5 dl vettä
50 g hiivaa

1 ½ tl suolaa

2 rkl kardemummaa

1 ½ dl sokeria

150 g margariinia

noin 14-15 dl vehnäjauhoja


Pinnalle

voisulaa
hienoa sokeria

1. Tee pullataikina vehnäjauhopaketin kyljestä löytyvän ohjeen mukaan.
2. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se noin 100 g paloihin.
3. Pyörittele palat ensin pyöreiksi ja sitten pitkiksi tangoiksi. Taita tanko keskeltä ja kieritä puolet keskenään yhdeksi tangoksi. Tee tangosta solmu ja aseta pulla leivinpaperilla vuoratulle pellille. Nostata n. puoli tuntia.
4. Älä voitele pullia. Paista niitä + 225 asteessa noin 15 minuuttia.
5. Sulata voi ja sivele sillä lämpimät pullat ja kasta pullat sitten hienossa sokerissa.





sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Macaron


Jälleen yksi macaron -leivoksen erilainen ohje testissä; tämä ohje on ihanasta Channelle et vanille -blogista peräisin ja tuntui toimivan hyvin. Tein kuorista aika isoja, nämä menevät lähes leivoksista, eikä vain pikkumakeasta. Täytteeksi tein voi-tomusokeri-rahka-sitruunamehu -seosta, mutta väliinhän voi laittaa mitä ikinä haluaa, ja kuoret värjätä haluamallaan värillä.

Macaron -leivokset

140 g valkuaista
80 g sokeria
180 g mantelijauhoa
240 g tomusokeria
(2 g suolaa)
(väriainetta)

1. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset lähes kovaksi vaahdoksi ja lisää sitten sokeri edelleen vatkaten. Jos käytät väriä, laita sitä hieman tässä vaiheessa. Älä vatkaa liian kovaksi, riittää, että valkuaisista muodostuu pieniä huippuja, jotka sitten hieman "lösähtävät".
2. Sekoita keskenään mantelijauhot, tomusokeri ja suola. Sihtaa ne käsin lastalla sekoittaen valkuais-sokerimassan sekaan.
3. Pursota massasta pieniä ympyröitä leivinpaperin päälle (ja ripottele niiden pinnalle halutessasi esimerkiksi mantelirouhetta) ja anna niiden kuivahtaa noin puoli tuntia.
4. Paista kuoria +180 asteessa 10-12 minuuttia.
5. Täytä jäähtyneet kuoret mielikuvituksesi mukaan ja säilytä jääkaapissa. Nämä ovat parhaillaan parin päivän päästä.


lauantai 21. maaliskuuta 2009

Pestopatonki


Pesto on minulle melko uusi tuttavuus, mutta sen kokeilemista leivonnassa olen meinannut pitkään. Hyvinhän se toimii!

Taikina (3 kpl)

5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl sitruunamehua
2 dl ruisjauhoja
½ dl ruisrouhetta
½ dl pellavansiemeniä
n. 8 dl vehnäjauhoja

Väliin

pari ruokalusikallista vihreää pestoa

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää joukkoon muut ainekset, viimeisenä jauhot. Jauhojen määrä voi hieman heittää, joten lisää sitä taikinaan pikkuhiljaa vaivaten, kunnes saat sopivan paksuisen taikinan.
2. Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli osista suorakaiteen muotoisia levyjä. Sivele levyjen pintaan pestoa ja rullaa kääretortun tapaan.
3. Siirrä rullat leivinpaperin päälle uunipellille ja tee niihin halutessasi viiltoja pintaan. Anna patonkien kohota peitettyinä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia ja paista niitä + 200 asteessa noin 15 minuuttia.
4. Tarjoa esimerkiksi tuorejuuston kanssa.

tiistai 3. maaliskuuta 2009

Pientä taukoa tiedossa

tietokoneeni on huollossa, joten täällä voi olla pari viikkoa aika hiljaista, harmi