sunnuntai 5. kesäkuuta 2011
sunnuntai 1. toukokuuta 2011
Vappumunkit
Hyvää vappua!
Innostuin eilen leipomaan munkkeja kotosalla. Tein perinteisiä rinkilöitä ja keskustapalleroista sitten rahka-vaniljakreemiseoksella täytettyjä palloja. Yam!

Ohjeena käytin ihan perinteistä pullataikinan ohjetta. (Hiukkasen vähemmän kaardemummaa ja hitusen kanelia sekaan.)
Kaulin taikinan parin sentin vahvuiseksi levyksi ja otin muotilla pyöreitä paloja, joiden keskeltä pienellä muotilla palan pois. Nostatin ja paistoin. Ja vielä kierittelin sokerissa.
Lämpömittari on oiva apu tässä touhussa, öljyn pitäisi olla paistettaessa 170-180 asteista. Ei pääse sattumaan vahinkoja ;)

Innostuin eilen leipomaan munkkeja kotosalla. Tein perinteisiä rinkilöitä ja keskustapalleroista sitten rahka-vaniljakreemiseoksella täytettyjä palloja. Yam!
Ohjeena käytin ihan perinteistä pullataikinan ohjetta. (Hiukkasen vähemmän kaardemummaa ja hitusen kanelia sekaan.)
Kaulin taikinan parin sentin vahvuiseksi levyksi ja otin muotilla pyöreitä paloja, joiden keskeltä pienellä muotilla palan pois. Nostatin ja paistoin. Ja vielä kierittelin sokerissa.
Lämpömittari on oiva apu tässä touhussa, öljyn pitäisi olla paistettaessa 170-180 asteista. Ei pääse sattumaan vahinkoja ;)
sunnuntai 17. huhtikuuta 2011
Auringonkukansiemenleipä
Luvattoman pitkä aika on kulunut edellisestä postauksesta, nöyrimmät anteeksipyynnöt.
Tällä kertaa liikun itselle aika tuntemattomalla alueella, nimittäin leivän teossa. Ja vieläpä tällaisen leivän, jonka tekeminen kesti viikon. Mutta oli aika jännittävää maistaa tänään lopputulosta. Enkä ollut ainakaan pettynyt! Kävin lukemassa mielenkiintoisesta viva ciabatta! -blogista leivänteko-ohjeita ja löysin tällaisen juureen leivotun auringonkukansiemenleivän ohjeen. Olen ihastunut noihin paahdettuihin siemeniin ja kun tuossa reseptissä niitä käytettiin, päätin testata miten ne toimii leivässä. Eli kasvattelin tuota juurta (pääset blogin sivuille painamalla juureen -sanaa) viikon verran, sitten leivoin taikinan, annoin olla yön jääkaapissa muovitettuna, muotoilin tänään leiväksi, viilsin ja nostatin ainakin 3 tuntia. (Ihan tarkkaa aikaa en muista, mutta käväisin kaupungilla siinä välillä, niin kyllähän siihen ainakin se aika hurahti ;) Sitten paistoin aluksi 250 asteessa viitisen minuuttia ja 230 asteessa 15 min. Laitoin uunin pohjalle astiaan vettä, että sain leipään rapean kuoren. Ja lisäksi suihkutin vettä leivän päälle myös uuniin laittaessani.

Ihan hitusen muutin ohjetta, laitoin enemmän ruisjauhoja ja käytin hiivaleipäjauhojen sijaan vehnäjauhoja, joten laitan tähän vielä käyttämäni ohjeen.
Tällä kertaa liikun itselle aika tuntemattomalla alueella, nimittäin leivän teossa. Ja vieläpä tällaisen leivän, jonka tekeminen kesti viikon. Mutta oli aika jännittävää maistaa tänään lopputulosta. Enkä ollut ainakaan pettynyt! Kävin lukemassa mielenkiintoisesta viva ciabatta! -blogista leivänteko-ohjeita ja löysin tällaisen juureen leivotun auringonkukansiemenleivän ohjeen. Olen ihastunut noihin paahdettuihin siemeniin ja kun tuossa reseptissä niitä käytettiin, päätin testata miten ne toimii leivässä. Eli kasvattelin tuota juurta (pääset blogin sivuille painamalla juureen -sanaa) viikon verran, sitten leivoin taikinan, annoin olla yön jääkaapissa muovitettuna, muotoilin tänään leiväksi, viilsin ja nostatin ainakin 3 tuntia. (Ihan tarkkaa aikaa en muista, mutta käväisin kaupungilla siinä välillä, niin kyllähän siihen ainakin se aika hurahti ;) Sitten paistoin aluksi 250 asteessa viitisen minuuttia ja 230 asteessa 15 min. Laitoin uunin pohjalle astiaan vettä, että sain leipään rapean kuoren. Ja lisäksi suihkutin vettä leivän päälle myös uuniin laittaessani.
Ihan hitusen muutin ohjetta, laitoin enemmän ruisjauhoja ja käytin hiivaleipäjauhojen sijaan vehnäjauhoja, joten laitan tähän vielä käyttämäni ohjeen.
Taikina
150 g vehnäjauhoja
155 g vettä
80 g sitä juurta
50 g paahdettuja auringonkukan siemeniä
70 g ruisjauhoa
15 g öljyä
6 g suolaa
4 g hiivaa
155 g vettä
80 g sitä juurta
50 g paahdettuja auringonkukan siemeniä
70 g ruisjauhoa
15 g öljyä
6 g suolaa
4 g hiivaa
sunnuntai 30. tammikuuta 2011
Runebergin tortut
Runebergin tortut (12 kpl)
200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1,5 dl mantelirouhetta
2,5 dl kaurakeksirouhetta
2 tl kardemummaa
200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1,5 dl mantelirouhetta
2,5 dl kaurakeksirouhetta
2 tl kardemummaa
1 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1. Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi.
2. Lisää kananmunat sekaan yksitellen voimakkaasti vatkaten.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne sekä kerma ja maito taikinaan.
4. Jaa taikina (amerikan)muffinivuokiin lusikalla ja paista 200 asteessa n. 15-20 min.
100 g vadelmamarmeladia
sokerikuorrutetta
Koristele jäähtyneet tortut vadelmamarmeladilla ja sokerikuorrutteella. Näistä tuli sen verran mehevää kamaa, että jätin kostutuksenkin väliin. Voin kertoo, että maistui!
tiistai 14. joulukuuta 2010
Suklaa-pähkinä pikkuleivät
Tuunasin edellistä ohjetta kaapista löytyviin tarpeisiin sopivaksi. Tuli ehkä vielä parempia.
120 g Rainbow -pähkinäsekoitusta
130 g tummaa suklaata
50 g kuivattuja luumuja
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
½ tl kanelia
½ tl neilikkaa
ripaus suolaa
2 rkl siirappia
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
Tee kuten nämä.
130 g tummaa suklaata
50 g kuivattuja luumuja
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
½ tl kanelia
½ tl neilikkaa
ripaus suolaa
2 rkl siirappia
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
Tee kuten nämä.
tiistai 7. joulukuuta 2010
Rouheat pikkuleivät
Uusimmasta Pirkka-lehdestä poimittu ohje pienin muutoksin. Näitä on nopea ja helppo tehdä vaikka joululahjaksi, kuten itse tein.

100 g kuivattuja aprikooseja
100 g (saksan)pähkinöitä (käytin hasselpähkinää)
100 g tummaa suklaata
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
½ tl kanelia
½ tl piparkakkumaustetta
ripaus suolaa
2 rkl siirappia
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1. Rouhi aprikoosit, pähkinät ja suklaa.
2. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
3. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää huoneenlämpöinen kananmuna hyvin vatkaten.
4. Sekoita joukkoon muut ainekset.
5. Muotoile taikinasta 2 haluamasi paksuista tankoa, kääri ne kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa ainakin 2 tuntia.
6. Leikkaa terävällä veitsellä tangot n. 1 cm viipaleiksi ja asettele pelleille. Pikkuleivät leviävät hieman, joten jätä parin sentin raot niiden väliin.
7. Paista +175 12-15 min. Anna jäähtyä pelleillä.
8. Pakkaa pikkuleivät jäähtyneinä lasipurkkiin.
lauantai 20. marraskuuta 2010
Punasävytteinen marsipaanikakku
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)