sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Auringonkukansiemenleipä

Luvattoman pitkä aika on kulunut edellisestä postauksesta, nöyrimmät anteeksipyynnöt.

Tällä kertaa liikun itselle aika tuntemattomalla alueella, nimittäin leivän teossa. Ja vieläpä tällaisen leivän, jonka tekeminen kesti viikon. Mutta oli aika jännittävää maistaa tänään lopputulosta. Enkä ollut ainakaan pettynyt! Kävin lukemassa mielenkiintoisesta viva ciabatta! -blogista leivänteko-ohjeita ja löysin tällaisen juureen leivotun auringonkukansiemenleivän ohjeen. Olen ihastunut noihin paahdettuihin siemeniin ja kun tuossa reseptissä niitä käytettiin, päätin testata miten ne toimii leivässä. Eli kasvattelin tuota juurta (pääset blogin sivuille painamalla juureen -sanaa) viikon verran, sitten leivoin taikinan, annoin olla yön jääkaapissa muovitettuna, muotoilin tänään leiväksi, viilsin ja nostatin ainakin 3 tuntia. (Ihan tarkkaa aikaa en muista, mutta käväisin kaupungilla siinä välillä, niin kyllähän siihen ainakin se aika hurahti ;) Sitten paistoin aluksi 250 asteessa viitisen minuuttia ja 230 asteessa 15 min. Laitoin uunin pohjalle astiaan vettä, että sain leipään rapean kuoren. Ja lisäksi suihkutin vettä leivän päälle myös uuniin laittaessani.



Ihan hitusen muutin ohjetta, laitoin enemmän ruisjauhoja ja käytin hiivaleipäjauhojen sijaan vehnäjauhoja, joten laitan tähän vielä käyttämäni ohjeen.

Taikina

150 g vehnäjauhoja
155 g vettä
80 g sitä juurta
50 g paahdettuja auringonkukan siemeniä
70 g ruisjauhoa
15 g öljyä
6 g suolaa
4 g hiivaa


sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Runebergin tortut




Runebergin tortut (12 kpl)

200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria

2 tl vanilliinisokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1,5 dl mantelirouhetta
2,5 dl kaurakeksirouhetta
2 tl kardemummaa
½ tl kanelia
1 dl kuohukermaa
1 dl maitoa


1. Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi.
2. Lisää kananmunat sekaan yksitellen voimakkaasti vatkaten.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne sekä kerma ja maito taikinaan.
4. Jaa taikina (amerikan)muffinivuokiin lusikalla ja paista 200 asteessa n. 15-20 min.

100 g vadelmamarmeladia
sokerikuorrutetta

Koristele jäähtyneet tortut vadelmamarmeladilla ja sokerikuorrutteella. Näistä tuli sen verran mehevää kamaa, että jätin kostutuksenkin väliin. Voin kertoo, että maistui!




(Sisältää tuotesijoittelua)

tiistai 14. joulukuuta 2010

Suklaa-pähkinä pikkuleivät

Tuunasin edellistä ohjetta kaapista löytyviin tarpeisiin sopivaksi. Tuli ehkä vielä parempia.





120 g Rainbow -pähkinäsekoitusta
130 g tummaa suklaata

50 g kuivattuja luumuja

2 ½ dl vehnäjauhoja

½ dl gluteenitonta jauhoseosta

1 tl leivinjauhetta

1 tl vanilliinisokeria

½ tl kanelia

½ tl neilikkaa

ripaus suolaa

2 rkl siirappia

100 g voita

1 dl sokeria

1 muna


Tee kuten nämä.




tiistai 7. joulukuuta 2010

Rouheat pikkuleivät

Uusimmasta Pirkka-lehdestä poimittu ohje pienin muutoksin. Näitä on nopea ja helppo tehdä vaikka joululahjaksi, kuten itse tein.






100 g kuivattuja aprikooseja
100 g (saksan)pähkinöitä (käytin hasselpähkinää)

100 g tummaa suklaata
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
½ tl kanelia
½ tl piparkakkumaustetta
ripaus suolaa

2 rkl siirappia
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna

1. Rouhi aprikoosit, pähkinät ja suklaa.
2. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
3. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää huoneenlämpöinen kananmuna hyvin vatkaten.
4. Sekoita joukkoon muut ainekset.
5. Muotoile taikinasta 2 haluamasi paksuista tankoa, kääri ne kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa ainakin 2 tuntia.
6. Leikkaa terävällä veitsellä tangot n. 1 cm viipaleiksi ja asettele pelleille. Pikkuleivät leviävät hieman, joten jätä parin sentin raot niiden väliin.
7. Paista +175 12-15 min. Anna jäähtyä pelleillä.
8. Pakkaa pikkuleivät jäähtyneinä lasipurkkiin.

lauantai 20. marraskuuta 2010

Punasävytteinen marsipaanikakku

Pikkutytölle kakkua :)





Välissä valkosuklaa-mansikkatäyte:

5 dl vispikermaa
1 dl rahkaa
200 g mansikkahilloa
130 g valkosuklaata
2 liivatelehteä
½ dl vettä

lauantai 2. lokakuuta 2010

Punaherukka-marenkitorttu

Tein eilen hyydykekakun ja siitä jääneet valkuaiset oli käytettävä johonkin. Lisäksi pakastimessa on majaillut yksi punaherukkarasia jo toista vuotta. Niistä syntyi tämä etenkin kylmänä todella maittava torttu! Kuvat on otettu juuri paistetusta tuotteesta, jolloin pohja oli aika kostea, mutta kun torttu oli pari tuntia jääkaapissa, ei tuota liikaa kosteutta enää ollut.





Pohja

150 g voita
1 dl sokeria
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä

Vaniljakiisseli

1 dl kermaa
1 dl maitoa
2 rkl maissitärkkelystä (maizena)
½ dl sokeria
½ vanlijatangon siemenet
1 rkl voita

Punaherukkatäyte

200 g punaherukoita
½ dl sokeria
1,5 dl vettä
2 rkl perunajauhoja

Marenki

4 valkuaista
1 ½ dl sokeria

1. Valmista pohjataikina: sekoita ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
2. Tee sillä välin vaniljakiisseli: mittaa kattilaan maito, kerma, sokeri, vanilja ja maissitärkkelys. Kuumenna, kunnes seos sakenee. Ota pois liedeltä ja lisää voi.
3. Tee punaherukkatäyte. Mittaa kattilaan punaherukat, sokeri ja vesi. Anna kiehua hetki ja lisää joukkoon pieneen tilkkaan kylmää vettä sekoitetut perunajauhot. Ota kattila liedeltä, kun seos kuplahtaa.
4. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.
5. Kauli taikinasta parin millin paksuinen ympyrä ja vuoraa sillä vuoan pohja ja reunat. Pistele pohja haarukalla ja esipaista uunissa +200 asteessa n. 15-20 min. (Saa olla lähes kypsä.)
6. Levitä pohjan päälle vaniljakiisseli ja punaherukkatäyte. (Itse pursotin punaherukkatäytteen renkaina, jolloin se näkyy leikkauspinnassa hauskasti.)
7. Valmista marenki: vatkaa huoneenlämpöisiä valkuaisia, kunnes niistä muodostuu kestävä vaahto ja lisää loppuvaiheessa sokeri vähitellen joukkoon. Pursota tai levitä marenki tortun pinnalle.
8. Paista vielä +200 asteessa n. 10 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.
9. Tarjoa hyvin jäähtyneenä.





perjantai 1. lokakuuta 2010

Korvapuustei

Lukaisin juuri lehdestä, että 4.10. vietetään korvapuustipäivää. Kaikenlaista. Omat maustoin jälleen suklaalla, kun se ei tunnu loppuvan. Ei sitten millään.



Taikina

2,5 dl vettä (tai maitoa)
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
1 dl sokeria
1 muna
100 g voita
vehnäjauhoja kohtuullisesti ;)

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen tai maitoon. Pehmitä voi esim. mikrossa.
2. Lisää nesteeseen muut aineet lukuunottamatta voita ja vehnäjauhoja.
3. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa hyvin (pitkään). Mitä kauemmin jaksat vaivata, sen parempi on yleensä lopputulos.
4. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista, lisää pehmeä voi. Vaivaa ja lisää vielä tarvittaessa vehnäjauhoja, kunnes muodostuu pehmeä ja hyväsitkoinen taikina, joka ei tartu pöytään.
5. Anna taikinan levätä n. 15 min.
6. Tee sillävälin täyte:

Täyte

100 g pehmeää voita
3/4 dl fariinisokeria
2 rkl kanelia
2 tl vaniljasokeria

100 g suklaarouhetta

Pehmitä voi. (Älä sulata) Lisää muut aineet suklaata lukuunottamatta.

7. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi ohueksi levyksi ja levitä täyte tasaiseksi kerrokseksi levylle. Ripottele pinnalle suklaarouhe.
8. Kääri levy napakaksi (ei liian) rullaksi kääretortun tapaan.
9. Leikkaa pötköstä terävällä sileäteräisellä veitsellä n. 5 cm leveitä paloja.
10. Käännä palat niin, että avoin pää on itseäsi kohti. Paina molemmat peukalot pullan keskellä syvälle ja vedä sivuille niin, että keskelle muodostuu pitkänomainen kolo.
11. Asettele pullat pellille ja nostata riittävän kauan. (Itse laitan usein uunin päälle n. 40 asteeseen ja nostatan siellä)

Pinnalle

kananmunaa
raesokeria

12. Voitele kohonneet pullat munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
13. Paista pullia +225 asteessa n. 12-15 min.